logo

Anders Valde @ Telemark Kunstnersenter


Min gode venn Anders Valde oppdaterte for en liten stund siden nettsiden sin med bilder fra utstillingen “An Ambitious Project Collapsing” pÃ¥ Telemark Kunstnersenter. Arbeidene ble vist i prosjektrommet 7.11. – 13.12.09. Check it out!

Kunstnersenterets tekst om prosjektet:
Anders Valdes utstilling i prosjektrommet vil bestå av en serie skulpturer som kan fremstå som møbler. Han har utført disse basert på arbeidene til en gruppe møbelsnekkere og håndtverkere som arbeidet med å lage unike skulpturelle møbler og objekter på 60- og 70-tallet.

Disse arbeidene kan defineres som kunst, dekor og design – avhengig av funksjon og kontekst. Anders Valde har jobbet med denne problemstillingen over lenger tid. Tidligere har han samlet og transformert gjenstander, men her har han begitt seg inn på en egen nyproduksjon inspirert eller delvis kopiert fra tidligere design. Spesielt på 60- og 70-tallet, i en tid da masseproduksjonen nådde nye høyder, var det flere designere som diskuterte begreper som autensitet, originalitet og den kunstneriske verdien av sitt arbeid. Samtidig som tilgang på designede og funksjonelle gjenstander ble demokratisert gjennom maskinell produksjon, ble også prinsippene for teknikk og håndverk forenklet og standardisert. Det finnes mange påstander om dårlig materialkvalitet og lite bestandige produkter i forhold til denne utviklingen, også i dag.

Anders Valde har tatt for seg tankene rundt denne “kreative revolusjonen” og tatt et skritt tilbake for å undersøke og erfare noen av disse påstandene, ved å forsøke å gjenskape noen av de unike objektene fra den gang, eller videreutvikle visse design-idéer. Han poengterer også med dette nettopp den generelle distansen til håndverket og vår kunnskap om materialene vi arbeider med. Hans utstilling kan sees på som en kommentar til hvordan begrepene design og kunst i de senere årene har utviklet seg til en større dynamisk diskurs.

Blant referansene og inspirasjonen for hans arbeider finner vi designere som Paul Evans, George Nakashima, Philip Lloyd Powell, Harry Bertoia, Gio Ponti og Michael Coffey, i tillegg til en viss interesse for italiensk konseptuell design som for eksempel Ettore Sottsass og Gaetano Pesce. Hos for eksempel disse sistnevnte fantes det en iboende kritisk og diskursiv holdning til kreativ praksis, og noen ganger ble gjenstander som i utgangspunktet skulle være funksjonelle, masseproduserte møbler, til slutt svært dekorative og ubrukelige objekter, som lamper som nærmest må sees på som abstrakte skulpturelle komposisjoner.

Anders Valde er født i Bergen i 1980, og oppvokst i Bodø. Han har studert ved Bournemouth Institute of Art and Design (2001-2004) og Statens Kunstakademi (2006-2008).

Postet av Petter

[ 0C ] [ January 7, 2010 ] [ Interiør - Kunst ]