logo

Galleri Planka (Q&A)


Planka er et utstillingskonsept arrangert av billedkunstnerene Anna Daniell og Sverre Strandberg i deres leilighet på Grønland. Undertegnede tok en elektronisk prat med dem i anledning åpningen av Planka no. 4 torsdag 20. november.

http://www.planka.info/images/Pkanka1/DSC_0136.jpg

Planka er et ganske spesielt utstillingskonsept, kan dere fortelle litt om rammene og ideen bak?

I leiligheten vår er det en hylle eller planke i taket som skiller kjøkken og stue. Vi pleide å sette objekter på denne til utstilling, ting og tang, små egne soloutstillinger på et vis. Planken ble til galleriet Planka gjennom at vi inviterte andre kunstnere til å bruke dette rommet. Det spesielle med formen på Planka-utstillingene er at det krever lite av vår tid å drive i motsetning til andre gallerier og utstillingene er nesten budsjettløse. Ingen byråkrati eller søking om penger. Dessuten er det en anledning for oss å ha kunst hjemme som vi ikke har råd til å kjøpe.

Det er ikke noen revolusjonerende tanke med kunstnerdrevet hjemmegalleri, en av det mer kjente i Norge var kanskje Ole Jørgen Ness sitt kunstnerdrevne hjemmegalleriet: Herslebsgate 10 som eksisterte på 90 tallet en gang (se tekst av Anders Eiebakke her). Det er jo også kult å tenke på at Herslebsgate 10, lå i samme gate som Planka, i Herslebsgate 32.

Hvordan foregår kurateringen, har dere noen bestemte retningslinjer for hva og hvem dere stiller ut?

Arbeidet bør lages med Planka i bakhodet. Det gis 45 cm bredde til hver deltaker. Det er ingen streng kuratering. Vi inviterer folk vi kjenner, blir tipset om eller de som spør og gjerne vil stille ut. Litt av poenget er at kunstnere kan vise et verk i en gitt kontekst uten for mye bryderi. Det liker vi! Det inviteres 5 kunstnere hver gang som setter opp hvert sitt arbeid 10 min før åpning. Vi prøver hver gang å ha med en etablert kunstner, eller eldre kunstner. På den måten møtes man på tvers av generasjonene. Planka åpningene er et avslappende sted og møte andre generasjoner kunstnere.


“Kvinden banner til vandet – vandet husker det” av Sara Korshøj Christensen

Mingling er kanskje den viktigste grunnen til at folk går på utstillingsåpninger, er det å gjøre kunst-biten av evenementet såpass minimalistisk som Planka en kommentar til dette?

Kanskje en liten kommentar men ikke et hovedpoeng. Det skal sies at det ofte er en litt annen stemning på hjemmeutstillinger enn vanlige gallerier. Sikkert fordi man er hjemme hos noen. En kan sette seg i sofaen, hente øl i kjøleskapet eller spise pølser. Det er litt dugnad liksom.

Dere er jo begge billedkunstnere selv, gjenspeiler Planka-prosjektet noen av interessene i deres kunstnerskap på noen måte?

Vi har sans for å gjøre noe smalt, på grensa til tåpelig og samtidig gi det full tillit. Ellers er vi interessert i at ting skal skje i Oslo for vår del og for andres del. Da kan man jo ikke sitte på gjerdet. Flere vi kjenner driver nå hjemmegalleri, f. eks hos Marianne Hurums Home Alone eller Splittet Kjerne som er et nytt poesigalleri på Hovseter, I Mikkel Øyens kåk. Gjør det selv holdning og ikke være avhenging av institusjonen skal redde en.Fra “Master of Puppets” av Sverre Gullesen & Marius Engh

Hvordan er det å gjøre om leiligheten sin til en arena for kunst og sosial sammenkomst? Har dere noen spesielle opplevelser så langt?

En fyr hadde med seg en slange. Dette føltes litt invaderende. Og en skulptur raste ned fra Planka i hodet på en gjest, han måtte til legevakta. Han døde. Vi skal stille ut liket senere.


“Demokrati” av Steinar Haga Kristensen

Hvilke planer har dere for Planka i framtiden?

Det skal være en Lydplanka med 5 komponister etter hvert. Den skal liveoverføres på radio Nova. Så skal vi også ha en Planka i Seoul når vi skal dit (feb-mai 2009), men det viktigste i fremtiden er å lage en katalog med alle som har stilt ut. Formen på denne blir kanskje Planka-TV. Vi tenker også på å lage en Herslebsgate 10 reunion Planka.


“Fettern min hørte pÃ¥ black metal og var deprimert. Han hengte seg i et belte fra Hennes & Mauritz” av Arne Vinnem

Har dere noe annet dere vil si til Kjeft a!-leserne?

Mange bekker små gjør det letter å gå.

Med disse ordene takker Kjeft a! Anna og Sverre for en hyggelig og interessant prat. Vi ses på Planka.


Informasjon om Planka no.4

Ã…pner: torsdag 20. november kl 18:00
Utstillere: Solveig Syversen, Victoria Phil Lind, Eivind Nesterud, Jørgen Craig Lello & Tobias Arnell
Adresse: Herslebsgate 32 A, Oslo (Sverre Strandberg / Anna Daniell på r.klokka)
Webside

Postet av Petter

[ 1C ] [ November 20, 2008 ] [ Happenings & Utgivelser - Kunst - Q&A! ]

  1. Reyo
    November 25th, 2008 at 0:02

    Feteste planka i byen. Hvordan var utstillingen sist torsdag?