logo

Jan Christensen – Camera Studies

Ikveld kl. 19.00 åpner Jan Christensen separatutstillingen Camera Studies ved Galleri MGM.

Trøttheten sitter fortsatt i gjengen her på kontoret, så vi gjør det enkelt med litt copy+paste:

Siden starten av vårt samarbeid med Jan Christensen i 2003 har han betraktet gallerirommet som et sted for eksperimentering og utgangspunkt for nye idéer. Christensen har et bredt nedslagsfelt innenfor kunstnerisk virksomhet, noe som også omfatter kuratorisk og kunstkritisk praksis. Han utfordrer kunstneriske stereotyper og debatterer kunstproduksjonens villkår og tradisjoner i sitt arbeide.

Til denne utstillingen undersøker han noen av fotografiets kvaliteter, eller snarere den fotografiske opplevelsen, gjennom grupper av innrammede fotografier, lett gjenkjennelige som gruppeposeringer eller narsistiske bilder som man finner på Flickr eller Facebook.

Fotografiene er tilsynelatende tilfeldig montert. Bildene er tatt på ulike steder, men samtlige er tatt i speilet (og med hensikt montert bak høyrefleksivt glass). Motivene for serien kalt Camera Studies er venner, bekjente og fremmede som er invitert til å delta i et gruppefotografi. Antall fotografier i hver komposisjon begrenser seg til antall faktiske kameraer i bruk, da gruppen forsøker å ta bilde av hverandre på samme tid.

Kunstneren har ikke nødvendigvis deltatt i bildene selv. Hans rolle var kun å velge bildene som matchet hverandre i tid og komposisjon. Den endelige utvelgelsen, som er montert i hver ramme, representerer kun bildene som følger regelen. Det rigide parameteret som ligger til grunn for disse valgene fjerner et hvert behov for estetisk bedømmelse eller hensyn til fotografisk praksis når det gjelder kunstneriske og formale avgjørelser. Slik knyttes serien opp mot praksisen om fotografiet som idé. Slik som kameraet på 70-tallet ble brukt som et mekanisk verktøy for å lage serier, enkelte ganger kun ved reproduksjon av kameraets effekter og tekniske begrensninger, er det også her konseptuelle hensyn å ta når det gjelder å betrakte verkene, og for iakttageren å forsøke å finne logikken i hvert arbeide.

Åpningen forgår ikveld altså. Galleri MGM, kl. 19.00.
Utstillingen står t.o.m 21.desember!

Postet av Kjeft a!

[ 0C ] [ November 20, 2008 ] [ Happenings & Utgivelser - Kunst ]