logo

“Restaurant with cultural spaces”

Det danske arkitektbyrÃ¥et MAPT vant konkurransen om Ã¥ tegne den nye cafeen “Bølgen” pÃ¥ Aker Brygge. Prosjektet som er utformet i sammarbeid med norske Alliance Architects, skal stÃ¥ ferdig i 2010. Bygget skal hovedsakelig bestÃ¥ av tre, og det vil være muligheter for konserter og konferanser ved siden av cefeedriften pÃ¥ dagtid. Hovedinngangen er mot Aker Brygge, og glassveggene ut mot vannet/bryggen kan Ã¥pnes. Det er vil bli en takterasse pÃ¥ rundt 600 m2.

Info fra MAPT:

“With Bølgen we tried to achieve very simple things. We were looking for a multifunctional building that is a meeting place within the urban fabric. The vast range of programmatic needs asked for a high degree of flexibility. We accomodated the spatial program into a simple shape with a clear identity and let it become a natural element of the local neigbourhood. Furthermore, we used this small- scale building to incorporate a holistic sustainable approach. We aimed at combining energy consciousness with a modern language that pays tribute to the maritime environment of the site and the long norwegian wood building tradition.

The flexibility of the space allows for an all- year program mixture. First of all, it is a restaurant and cafe for Oslo but it also has the capability to host concerts and conferences etc and the open floorplan can be subdivided according to temporary needs. The seven wooden trunks spread open into branches and carry the roof construction and the wall rim that soars above the users. The supported roof spans like a huge umbrella and everythings moves freely underneath. The permeability of the removable glass facade integrates the floor plan into the pier and into the network of flows and connections. The main entrance is located towards the city side but there are more openings to be discovered in the glass perimeter all around the building. The roof is accessible and works like a huge sun terrace. It further connects the building to the fjord and the city.

Wood is the material for the primary and secondary construction as well as the facade system. As an environmentally friendly material it is our first choice in our sustainable approach. We were looking for a melting of the long norwegian wood building tradition with new sustainable technologies. Thus, we tried to seperate the conditioning of the space from the ventilation and applied an low- temperature heating and cooling system with a natural ventilation network. The climate control of the building works with todays conventional energy sources but is also future- ready for new forms of energy supply. All of the floor plate is turned into a huge radiator by using concrete- core- conditioning that can heat or cool the space according to the season with only one system. Additionally, the whole wall rim above the users is a radiant wall to perform heating and cooling purposes through an integrated network of water tubes. Openings in the glass facade and the ventilation shutters in the roof create a healthy natural flow and exchange of air. Furthermore, these transparent layers correspont to the local sunlight conditions and support the building with sufficient amounts of daylight. The insulation layer in the wall rim is a cellulose filling that is made from recycled newspaper materials and allows us to perform high degree insulations on a curved geometry. We these technologies the annual energy consumption of the building can be cut by 70 -80% compared to conventional HVAC systems.”

Postet av Christian

[ 0C ] [ February 23, 2009 ] [ Arkitektur ]