logo

Tropisk Kulturkannibalisme på P2 i morgen

Henning Severud og Audun Stokke Hole har brukt over to år på å sette sammen sin radiodokumentar om Brasiliansk undergrunnsmusikk og motkultur. Tune inn på P2 i morgen (lørdag) kl. 14.03 (reprise onsdag 18. november kl. 14.03, og etterhvert podcast og nettradio) for en garantert kvalitetsbasert time.

Stetoskopet rettes mot fire forskjellige musikalske epoker/bevegelser med klare likhetstrekk: Tropicàlia-bevegelsen, São Paulos Post Punk-scene, Mangue Beat fra Recife og Rio de Janeiros Funk Carioca/Baile Funk. Gjennom intervjuer med artister, musikkjournalister og forfattere dras røde tråder på kryss og tvers gjennom noen av Brasils mest spennende moderne musikkepoker.

Langversjon: Hva er det som gjør at det finnes så mye kul brasiliansk musikk, helt i takt med internasjonal popdiskurs, men som samtidig låter distinkt brasiliansk? Brasil er kanskje verdens største kulturelle smeltedigel, hva er det da egentlig som er brasiliansk? Begreper som nasjonal identitet og autensitet er ikke så rent lite problematiske i et samfunn der det eneste karakteristiske er nettopp “mestiço”, portugisisk for “blandingskultur”.

Dokumentarskaperne Henning Severud og Audun Stokke Hole tar lytteren med på en kaotisk ferd gjennom fire forskjellige musikalske epoker og motkulturelle bevegelser. Med narrative sjumilsstøvler og tidsmaskiner males et bilde av musikkulturen og dens relasjoner til internasjonal pop, avantgarde, post punk, funk, hip hop, miami bass, elektronika og klubbmusikk.

Med utgangspunkt i poeten og modernisten Oswald de Andrades kulturkannibalisme-begrep (spise av andre kulturer for så å produsere noe nytt på basis av dette), dras linjer fra sent sekstitall til dagens globale informasjonssamfunn. Stetoskopet rettes mot Tropicàlia-bevegelsen, São Paulos Post Punk-scene, Mangue Beat fra Recife og Rio de Janeiros Funk Carioca (Baile Funk).

Gjennom intervjuer med artister, journalister og forfattere som Tom Zé, Diplo, Hermano Vianna, Sany Pitbull og Renato L trekkes fargerike tråder gjennom noen av Brasils mest spennende moderne musikkepoker. I tillegg blir det møte med Luiz Calanca, mannen bak landets første uavhengige plateselskap, Thomas Pappon som spilte i “alle” av São Paulos post punk-band på 80-tallet, samt et lite dykk i vinylsamlingen og barskapet til Seu Jorge (han som synger David Bowie-covers på portugisisk i den herlige Wes Anderson-filmen, vet dere). For å nevne noe.

Dette er en historie med mange sidestykker og man kommer ikke unna internasjonale sammenhenger, ei heller artige digresjoner. Visste du for eksempel at Kurt Cobain skal ha en fin del av æren for kultbandet Os Mutantes’ popularitet? Eller at David Byrne fra Talking Heads gav ut, den nå legendariske, Tom Zé mens brasilianerne betraktet ham som et totalt uinteressant musikalsk utskudd? Hva er egentlig linken mellom soundsystemene på 70-tallet i Bronx og Rio de Janeiro? Hvor mange høyttalere er det egentlig plass til på en baile funk-fest i favelaen, og hva gjør dette med en følsom mikrofon? Eller lurer du kanskje på hvilket brasiliansk jenteband fra 80-tallet CSS garantert har i bagasjen sin?

Mange spørsmål, et og annet svar, og masse, masse feit, annerledes og klisjéfri brasiliansk musikk.

Dokumentaren er laget med støtte fra Medietilsynet og Norsk Kritikerlag.

Postet av Didrik

[ 1C ] [ November 13, 2009 ] [ Bilder & Reportasjer - Musikk ]

  1. shasha
    November 13th, 2009 at 20:57

    høres spennede ut. gleder meg til å høre på.